Uw werknemer die beschikt over belangrijke persoons- en privacygevoelige gegevens, gaat het bedrijf verlaten. U wilt niet dat uw bedrijfsgegevens op straat komen te liggen. Neem daarom maatregelen en maak goede afspraken met uw (ex-)werknemer.

Handen schuddenHoe vaak gebeurt het niet dat als een werknemer uit dienst is, hij nog kan inloggen op het ICT-systeem van een bedrijf? Heeft u de login van de bedrijfspagina voor deze werknemer op social media geblokkeerd? Heeft u ook gedacht aan de login van ICT-netwerken van bedrijven waarmee u samenwerkt?

Maak goede afspraken

Maak daarom afspraken en tref de benodigde maatregelen als uw werknemer uit dienst gaat. Als werkgever dient u, in het kader van de strengere privacywet AVG die per 25 mei is ingegaan, namelijk zorgvuldig om te gaan met persoons- en privacygevoelige gegevens, zoals salarissen, BSN-nummer en klantgegevens. Daarom moet u uw bedrijf, en ook uw medewerkers, beschermen tegen onder andere het onrechtmatig verwerken, vernietigen en opslaan van deze gegevens.

Zijn de usb-sticks ingeleverd?

Waaraan moet u denken? Zorg ervoor dat uw (ex-)werknemer op de datum dat hij uit dienst gaat, bedrijfseigendommen, zoals usb-sticks, een laptop, mobiele telefoon en desktop, inlevert. Daarnaast dient u ervoor te zorgen dat de ex-werknemer niet meer kan inloggen op het netwerk van uw bedrijf, niet meer kan inloggen op de sociale media van uw bedrijf of andere ICT-netwerken van bedrijven waarmee u samenwerkt. Vraagt u zich ook af of de (ex-)werknemer elders, bijvoorbeeld thuis, beschikt over privacy- en persoonsgevoelige informatie.

Tip: Neem in de beëindigingsovereenkomst op dat als de ex-medewerker alsnog bij privacy- en persoonsgevoelige informatie kan, de ex-medewerker uw bedrijf hiervan onmiddellijk op de hoogte brengt.