Het percentage van de energie-investeringsaftrek gaat omlaag vanaf volgend jaar. Dat blijkt uit het gewijzigde Belastingpakket voor 2017. Het kan daarom verstandig zijn om uw plannen voor een energiezuinige investering naar voren te halen.

Let op!
De Eerste Kamer moet nog instemmen met de verlaging van het percentage van de energie-investeringsaftrek.

Energie-investeringsaftrek

Wanneer u investeert in bedrijfsmiddelen die voorkomen op de Energielijst, komt u in aanmerking voor de energie-investeringsaftrek (EIA). Met deze aftrek kunt u momenteel 58% van het investeringsbedrag extra in mindering brengen op de fiscale winst. De investering moet dan wel meer bedragen dan € 2.500. Bovendien moet u binnen drie maanden na het aangaan van uw investeringsverplichting, de investering aanmelden bij RVO.nl.

Verlaging EIA

Het aftrekpercentage voor de EIA gaat vanaf volgend jaar omlaag van 58% naar 55,5% en mogelijk zelfs naar 55%. Per 1 januari 2018 gaat het percentage met nog eens 0,5% omlaag, om vervolgens per 1 januari 2021 weer met 0,5% omhoog te gaan.

De aankomende verlaging van het aftrekpercentage voor de EIA kan een reden zijn om uw plannen voor een energiezuinige bedrijfsinvestering naar voren te halen. Gaat u in 2016 hiervoor een investeringsverplichting aan, dan kunt u nu nog profiteren van het hogere aftrekpercentage van 58%.

Tip:
Naast de EIA, kunt u ook gebruikmaken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.