Mag u de premie van de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering van de directeur-grootaandeelhouder (dga) onbelast aan hem vergoeden? Het antwoord is nee. De aansprakelijkheidsverzekering voor de bestuurder is loon onder de werkkostenregeling. Uiteraard mag u de vergoeding wel aanwijzen als eindheffingsloon.

Veel dga’s sluiten een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering af om het risico te beperken om persoonlijk (in privé) aansprakelijk gesteld te worden voor de schulden van de bv. Onder de oude regels voor vergoedingen en verstrekkingen was het nog mogelijk om de kosten van een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering onbelast tot een bedrag van € 454 te vergoeden. Dit is onder de werkkostenregeling echter niet meer mogelijk.

Vergoedt u de premie van de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering dan moet u deze vergoeding tot het belastbare loon van de dga rekenen. U kunt de vergoeding wel aanwijzen als eindheffingsloon, zodat u deze kunt onderbrengen in de vrije ruimte. Houdt er wel rekening mee dat u op jaarbasis maximaal 1,2% van de totale fiscale loonsom kunt gebruiken voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen. Overschrijdt u de vrije ruimte dan betaalt u loonbelasting over het bedrag boven deze vrije ruimte in de vorm van een eindheffing van 80%.