De Europese regeringsleiders hebben gisteravond besloten de Britten uitstel voor de Brexit te verlenen tot uiterlijk 31 oktober van dit jaar. De Britten mogen de EU ook eerder verlaten.

Deal of no deal?

BrexitHet uitstel betekent dat de Britten tot 31 oktober de tijd hebben om na te denken over de deal die premier May met de overige EU-leiders had gesloten of zelf met alternatieven kunnen komen. De voorzitter van de Europese Raad, Tusk, gaf aan dat over de deal met de EU niet opnieuw onderhandeld kan worden.

Nu het Verenigd Koninkrijk uitstel heeft gekregen is een harde Brexit, ofwel no-deal-Brexit, afgewend. De Britten zouden namelijk vrijdag 12 april de EU moeten verlaten.

Gevolgen btw

Het uitstel betekent dat er voorlopig niets verandert voor de indirecte belastingen, waaronder de btw. Zonder uitstel zou het Verenigd Koninkrijk bij een no deal na datum van uittreden zijn aangemerkt als een zogenaamd ‘derde land’.

Dit betekent onder andere dat bij import en export vanuit en naar het Verenigd Koninkrijk de btw aan de grens aangegeven en betaald moet worden, tenzij u over een zogenaamde artikel 23-vergunning beschikt. U hoeft de btw dan niet bij de grens te betalen, maar u kunt deze verleggen naar uw btw-aangifte. Een en ander gaat nu dus naar verwachting pas gelden vanaf 31 oktober van dit jaar.

Overgangsrecht

De gevolgen voor de directe belastingen, zoals de loon- en inkomstenbelasting, waren ook zonder uitstel beperkt gebleven. Dit vanwege het feit dat door middel van overgangsrecht was geregeld dat bij een Brexit zonder deal ervanuit zou worden gegaan dat het Verenigd Koninkrijk tot 2020 tot de EU zou behoren.