Als u als ondernemer in een bepaald jaar te veel btw op uw aangifte hebt afgedragen, kunt u dit bij Belastingdienst terugvragen. De fiscus moet binnen acht weken op een dergelijk verzoek beslissen. Als dit niet gebeurt, heeft u onder bepaalde voorwaarden recht op belastingrente.

BelastingdienstVoorwaarden

U krijgt een vergoeding van belastingrente als er minstens acht weken verstreken zijn nadat de fiscus uw verzoek om teruggave heeft ontvangen. Ook moeten er minstens drie maanden verstreken zijn na het kalenderjaar of boekjaar waarop de teruggave betrekking heeft.

Teruggave over 2018

Gaat het om een teruggave van btw over het jaar 2018, dan heeft u dus recht op vergoeding van belastingrente vanaf 1 april 2019, op voorwaarde dat er dan inmiddels minstens acht weken zijn verstreken nadat de Belastingdienst uw verzoek heeft ontvangen.

Let op! De fiscus betaalt belastingrente vanaf acht weken na de ontvangst van uw verzoek tot 14 dagen na de datum van de teruggaafbeschikking.

Voorbeeld

Op 5 januari 2019 ontvangt de Belastingdienst uw verzoek voor een btw-teruggaaf over 2018. Hierop zou uiterlijk op 2 maart 2019 beslist moeten zijn. U heeft de teruggaaf echter pas op 29 maart 2019 ontvangen. Over de periode van 2 maart 2019 tot 1 april 2019 krijgt u geen belastingrente, maar wel over de periode van 1 april tot en met 13 april 2019.

Let op! De belastingrente voor de btw bedraagt momenteel 4%.

Heeft u vragen over het vergoeden van belastingrente, neem dan contact met ons op.